Biografie

Frans is afkomstig uit het Oost-Groningse dorp Heiligerlee, bekend van De Slag bij Heiligerlee, het Klokkengieterijmuseum en natuurgebied “De Hoogte”. Hij begon met zingen op de middelbare school in diverse schoolbandjes. Via verschillende omzwervingen trad hij op als leadzanger van schoolbands, later in een semi-professionele popband en uiteindelijk solo begonnen.

Met name het gouwe ouwe repertoire is goed vertegenwoordigd bij Frans. Je moet dan denken aan repertoire van Elvis, Roy Orbison, Tom Jones en vele andere. Al snel werden er Schlagers aan toegevoegd door diverse successen in Duitsland. Hier werd Frans der Weisse Riese genoemd en heeft Frans op tal van grote evenementen gespeeld en gezongen. Van het Westfalenstadion in Dortmund tot aan de diverse schutzenfesten en bierfesten. Een hoogtepunt was een optreden bij de onthulling van de nieuwe BMW-5-serie in Duitsland. Een supermooie tijd.

FRANS EN MONIKA
In 2003 is Frans Monika tegengekomen op een showparty. Hier hebben Frans & Monika geheel spontaan een aantal duetten gezongen die goed aansloegen bij het publiek. De stemmen matchen perfect. Zelfs zo goed, dat ze besloten de krachten te bundelen en een duo te vormen. Het duo Frans & Monika was geboren en was tot de zomer van 2009 een feit. Met dit duo is Frans het Nederlandstalige muziek meer gaan zingen en meer gaan waarderen. Monika gaf aan in de zomer van 2009 niet langer te willen/kunnen optreden. Hierdoor heeft Frans besloten solo verder te gaan.

SOLO
De teksten van bijna alle nummers komen bij Frans uit de pen gevlogen. Dus ook het tekstschrijven zit Frans klaarblijkelijk in het bloed. ‘Dat geeft toch wel een extra dimensie aan de muziek, het wordt meer je eigen’. Frans heeft nog een paar mooie projecten op papier die hij graag wil uitvoeren. Dat betekent natuurlijk ook weer mooie teksten schrijven. Maar naast Frans zijn eigen repertoire vind Frans het zingen van covers nog steeds erg leuk. Dit blijkt ook uit Frans z’n eerste single “Jij bent niet alleen”, gevolgd door de tweede: “De laatste Bolero” en de derde: “Yo te amo Maria”.

EEN NIEUWE WEG INSLAAN
In maart 2011 kwam het idee om een Groningstalig nummer te gaan opnemen. Na enig denk- en schrijfwerk ontstond “Woar aans” waarin het mooie van onze provincie Groningen wordt beschreven. Een nieuwe weg is ingeslagen: Groningstalige eigen producties met voor op podia een uitstap naar mooie songs van diverse muzikale grootheden als Elvis Presley, Roger Whittaker, Frank Sinatra, Neil Diamond en Tom Jones.

WOAR AANS IS EEN SUCCES
Vanaf de eerste dag dat het nummer uit kwam werd het een groot succes. Het nummer stond bijna 10 weken in de Noord-19, de hitlijst van RTV-Noord en wordt vaak gedraaid op veel radiozenders. Tijdens een interview met Karel Oosterhuis (RTV Noord – Muziekfabriek) werd bekend gemaakt dat er een Groningstalige cd aan zat te komen. Wanneer klaar? – november 2011.

CD “ALLES IN G”
Na hard werken en vele opnamedagen is de eerste Groningstalige cd klaar. In de laatste week van november is de cd uitgekomen. Dankzij de digitale snelweg is de cd te koop via onze website, via legaldownload en ook via iTunes. De cd wordt door vele radiostations gedraaid, waarbij Woar aans (de aankondigingssingle van deze cd) en Dieverndaaiern vaak op RTV-Noord te horen zijn. De single De Toen Van Grunnn’ was een zeer passend achtergrondmuziekje bij “De Bijrijder” op TV Noord. De Toen Van Grunn’ gaat over een ritje door de provincie . . . zeer toepasselijk dus.

WINTER
Na de cd “Alles in G” komt in december 2011 het nummer “Winter uit”. Het nummer haalt herinneringen op aan wintertijd van vroeger. De bijbehorende videoclip laat unieke winterbeelden uit het archief van Heiligerlee-archivaris Klaas Haan zien: De jeugd op de gracht bij De Hoogte, de besneeuwde straten van Heiligerlee en natuurlijk sneeuwscheppende inwoners in warme jassen.

ZUMMER
In juni 2012 ziet de cd-single “Zummer” het levenslicht. Het is een aanstekelijke, vrolijke en zomerse single. Hiermee zet Frans z’n muzikale wandeling door het Groninger muzieklandschap voort.

HÉ MOI
In het najaar van 2015 is de cd “Hé moi” op de markt gekomen. De ondertitel is “Laidjes laind van Neil Diamond” en zoals een ondertitel behoort te zijn slaat deze de spijker precies op z’n kop. De eerste Groningstalige hit “Woar aans” komt oorspronkelijk van Neil Diamond en hier kwamen zoveel reacties uit voort en bleek onder andere dat Neil Diamond nog zeer geliefd is onder velen. Daar moet iets mee gebeuren. De tekstschrijvers maakten volledig nieuwe teksten op een aantal nummers maar lieten ook nummers in het Engels staan. Een juweel van een cd was het eindresultaat. Luister eens naar het haast klassieke nummer “Be” of naar “Alles verloren” of “Zunder heur”. Stuk voor stuk nummers die het aanhoren meer dan waard zijn.

En dan de toekomst ….. we houden u op de hoogte!